Info från Närpolisen

Hej alla grannsamverkare. Det verkar som inbrotten har lugnat ner sig, har inget att skriva om som har hänt under veckan. Däremot har jag två st. ett villa och en lägenhet inbrott som skedde i helgen som var.
 
1. I Grindtorp, på Kometvägen konstaterades ett inbrott i lägenhet. brottstiden är i detta fallet fredag den 12/9 mellan kl. 10.05 och 17.15
Entrédörren har brutits upp. Oklart om tillhållarlåset var låst. Däremot konstaterades verktygsspår på dörren och karmen i höjd med dubbelfallregellåset. 
På Kometvägen håller man på att byta ut fönster och balkongdörrar, och trots att det springer många hantverkare och andra som jobbar med fönsterbyten, har inga gjort några observationer, vilket tyder på extrem fräckhet vid brottet. Okänt för närvarande vad som tillgripits.
 
2. En villa på Sportvägen i Vallabrink där man kunde konstaterade att tjuven varit på besök. Där har vi en brottstid från fredag 12/9 kl. 11.00 till söndag 14/9 kl. 20.15.
Där har man brutit upp ett fönster bredvid entrédörren.  Dator smycken och kontanter har tillgripits.  
 
Teknisk undersökning är genomförda och spår säkrade på båda inbrotten.
 
Vill peka på detta med lås, och då speciellt på lägenhetsdörrar. I många fall har man gamla lås och ofta då dubbelfallregellås, (två sneda kolvar som gör att man kan stänga dörren utan att behöva nyckel.
Dessa lås är inte de bästa och bör bytas ut (om inte annat för att slippa bli utelåst om dörren blåser igen när man går ut med soporna). Många av dessa dörrar är även försedd med extra tillhållarlås, vilka oftast är bra lås. Tyvärr verkar det som man i många fall inte låser detta låset. På fråga varför får vi ofta höra att man inte fick någon nyckel till låset när man flyttade in eller att det är lite krånglig och man "bara" skulle springa iväg och handla och var borta en kort stund. Nu är det så att tjuven inte behöver någon längre stund för inbrottet, utan det kan räcka att man bara är ute en kort stund med ex. hunden.
 
Därför, använd de lås som finns även om ni bara skall vara borta en kort stund. Vet ni om att ni har dåliga lås, byt ut dessa. Om ni är osäker, prata med en låssmed, dom kan hjälpa er.
 
Det var allt för denna gången, och vi här på närpolisen önskar alla en trevlig och inbrottsfri helg.
 
Stig-Ove "stickan" Edholm, Täby näpo